Google Analytics instellen met Google Tag Manager.

Wil je inzicht in hoe je website presteert en ben je het zat om beslissingen te nemen op basis van aannames. Begin dan met het meten van je website bezoekers, zodat je voortaan beslissingen kan nemen op basis van wat jouw bezoekers je vertellen. In deze blog behandel ik het instellen van Google Analytics en Google Tag Manager.  Als je deze how to hebt gelezen en je alle stappen hebt gevolgd, weet je hoe je Google Tag Manager & Analytics instelt, je weet hoe jij op een simpele manier scripts toevoegt aan jouw website en het belangrijkste je kan zien hoe jouw website presteert. Er gaat een wereld voor je open!

“Most of the world will make decisions by either guessing or using their gut. They will be either lucky or wrong”

 Suhail Doshi

Google Tag Manager instellen.

Laten we beginnen met Google Tag Manager. Deze fijne tool maak het leven van een marketeer een stuk eenvoudiger en neemt werk van de webdeveloper uit handen. 

Met Tag Manager kan je zelf scripts plaatsen op je website, zonder dat je hoeft te wachten totdat jouw developer tijd heeft om dit voor je te doen. Hiernaast kost het bij een development bureau vaak geld. Een goed voorbeeld hiervan is het plaatsen van een script dat data verzamelt voor bijvoorbeeld Google Analytics, Google Ads, Facebook of een van de vele andere tools. Om dit voortaan zelf te kunnen doen heb je waarschijnlijk nog een keer hulp nodig van jouw developer.

Ben jij al in het bezit van een Google Tag Manager account en is het script juist geïmplementeerd op jouw website? Vervolg dan je weg naar het instellen van Google analytics.

Tag Manager account aanmaken.

Laten we beginnen. Ga naar https://tagmanager.google.com en log vervolgens in met je Google account. Heb je deze nog niet? Klik dan op account aanmaken en lees verder zodra dat is gelukt. 

Als je bent ingelogd kom je direct in Tag Manager waar je een overzicht krijgt van accounts. Aangezien dit waarschijnlijk je eerste keer is zal deze nog leeg zijn. Mocht het om meerdere website’s gaan kan je voor iedere website een apart Tag Manager account aanmaken. Hierdoor blijft het overzichtelijk. Klik op account maken om een account toe te voegen en verder te gaan met het instellen van jouw account. Vul de gegevens in zoals gevraagd en klik op maken. Hierna moet je alleen nog even de serviceovereenkomst accepteren.

Tag Manager script plaatsen.

Nu komt het gedeelte waarbij je waarschijnlijk hulp nodig hebt van een developer. Zoals je kan zien vraagt Google jou het eerste stuk code zo hoog mogelijk in de kop <head> van de pagina te plaatsen. Het tweede stuk code moet je onmiddellijk na de openingstag <body> plaatsen. Voor sommige systemen, zoals bijvoorbeeld WordPress, zijn er plugins gemaakt die ook dit proces vereenvoudigen. 

Tag manager script controleren.

Nu het script is geïnstalleerd gaan we controleren of deze correct is geïmplementeerd. We gebruiken hiervoor de extensie Tag Assistent (by Google) in Google Chrome. Voeg de extensie toe en navigeer naar je website.

Klik rechts boven in Google Chrome op het blauwe logo van de Tag Assistent om deze te openen. Momenteel is de Tag assistent inactief. Om deze te activeren klikken we op record. Herlaad vervolgens je website zodat de Tag Assistent kan controleren of de installatie is gelukt en open de Tag Assistent opnieuw. Als de installatie is gelukt zie je onderstaand resultaat. Heb je niet hetzelfde resultaat en heb je geen idee waarom? Neem dan gerust contact op door een mail te sturen naar info@abeljansen.com of ga naar de contact pagina.

Google Analytics instellen

Nu kunnen we beginnen met Google Analytics. Wat mij betreft een onmisbare tool voor ieder website bezitter. We maken gebruik van Google Tag Manager om het script van Google Analytics op de website te plaatsen.

Google Analytics Account aanmaken.

Ga naar analytics.google.com. Als het goed is ben je nog ingelogd in je Google account. Mocht je op dit punt van de blog instappen en je bent nog niet in het bezit van een google account, maak deze dan eerst aan door op account maken te klikken. Je komt vervolgens op deze pagina. Klik op Aanmelden om je weg te vervolgen. 

Je komt op de pagina, waar Google je wederom een aantal vragen stelt. Vul de gegevens in zoals gevraagd. Ik raad het aan om onder “Instellingen voor gegevens delen” alle vier de punten aan te vinken. Hierdoor krijg je toegang tot uitgebreide rapportages, benchmarking ,inzicht in gegevens trends en kan Google jou beter ondersteunen bij verschillende vraagstukken. Controleer nog een keer of je alles correct hebt ingevuld en klik op tracking-ID ophalen.

Als tot zover alles is gelukt zijn we al een heel eind gekomen. Is dat niet het geval? Stuur even een mail naar info@abeljansen.com dan help ik je graag verder.

Google analytics tracking script plaatsen met Google Tag Manager.

Om het tracking script te plaatsen gaan we gebruik maken van de voordelen van Google Tag Manager. Dit keer hebben we geen hulp meer nodig van een developer. Dit kunnen wij gewoon zelf!

Variabele aanmaken.

We beginnen met het aanmaken van een variabele om het Google Analytics tracking-ID in op te slaan, zodat we deze maar één keer hoeven op te zoeken. Variabele is een term uit de informatica. Een variabele wordt gebruikt als een geheugenlocatie waar gegevens in kunnen worden opgeslagen. Dit gaan wij doen in Google Tag Manager. Ga naar variabelen om daar een variabelen toe te voegen. Klik vervolgens bij, door de gebruiker gedefinieerde variabelen, op nieuw.

Geef de variabele direct een naam door “Naamloze variabele” te vervangen voor bijvoorbeeld GA Tracking-ID, zo houd je het overzichtelijk. Klik vervolgens op het vak onder “Variabeleconfiguratie” en kies onder hulpprogramma’s voor “Instellingen van Google Analytics”. Vul het Tracking-ID in wat je van Google Analytics hebt gekregen. Weet je niet meer waar je deze kan vinden? Ga naar Google Analytics -> Beheerder en klik onder Property op -> Tracking info -> Trackingcode en kopieer deze. Klik vervolgens op opslaan als alles is gelukt.

Tag aanmaken in Tag Manager.

We gaan nu een tag aanmaken, maar wat is een tag eigenlijk? Een tag is het stuk code wat je zonder tag manager door een developer op je website zou laten plaatsen. In het geval van Google Analytics is het dus het tracking script die de data van je bezoekers verzameld. Klik op nieuwe tag om je eerste tag aan te maken. 

Tagconfiguratie

We gaan nu de tag configureren. Klik op Tagconfiguratie om met de configuratie te beginnen. Google heeft al wat aanbevolen type tags voor ons neergezet waaronder Google Analytics. Kies voor Google Analytics – Universal Analytics. De opties Trackingtype en Google Analytics instellingen verschijnen. Kies bij trackingtype voor paginaweergave, aangezien we in de basis de bezoeker op iedere pagina willen meten om vervolgens het gedrag van de gebruiker volledig in kaart te brengen. Onder Google Analytics instellingen kunnen we kiezen voor een variabele. Kies de variabele “Tracking-ID” die we eerder hebben aangemaakt.

Triggers

Een trigger is een gebeurtenis op de website waarop de tag activeert. Zoals eerder benoemt willen we de bezoeker op iedere pagina meten, dus moeten we ervoor zorgen dat de tag op iedere pagina geactiveerd wordt. Dit doen we door onder Triggers te kiezen voor All pages. 

Ik raad aan om je tag een goede titel te geven om het overzichtelijk te houden. De instellingen van je tag zien er nu als volgt uit. Klik op opslaan om de configuratie te bewaren.

Google Analytics tag testen

Nu we de tag hebben aangemaakt gaan we de tag testen om zeker te zijn dat de data naar Google Analytics wordt gestuurd. We gaan de tag controleren in zowel Google Tag Manager als in Google Analytics. Klik recht boven in Google Tag Manager op “Voorbeeld” om de voorbeeldmodus te activeren. Er verschijnt een melding dat een voorbeeld van de werkruimte wordt weergeven. Dit voorbeeld is weergeven op jouw website. Navigeer naar jouw website om het voorbeeld te bekijken.

Er verschijnt een balk onderaan jouw website. Deze bevat een hoop nuttige informatie maar voor nu houden we het even bij de tags. Kijk onder Summary -> Tags Fired welke tag of tags er zijn geactiveerd. Als de configuratie goed is gegaan zie je de tag die we hiervoor hebben aangemaakt. Is dit niet het geval? Lees even terug en controleer je configuratie nog een keer. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met me op!


Nu gaan we kijken of de data ook daadwerkelijk in Google Analytics terecht komt. Dit kan heel eenvoudig door het Realtime -> Overzicht rapport te bekijken. In dit rapport kan je onder andere zien hoeveel actieve gebruikers er op je website zijn. Als je jouw website nog niet hebt weggeklikt zou er dus minimaal 1 gebruiker actief moeten zijn op jouw website. Als je dat terug ziet in het het Realtime rapport is jouw tag juist geconfigureerd!

Het is gelukt! Je hebt de basis van Google Tag Manager en Analytics ingericht. Wil je nou meer weten over Tag Manager, Google Analytics of is het toch niet helemaal gelukt? Ik sta klaar om je te ondersteunen bij het (verder) inrichten van deze onmisbare tools.

Drop Me a Line